Omega-Health-Care
Zaczekaj ZACZEKAJ! Mamy dla Ciebie RABAT !
Slimcea 145 zł - Zestaw 2+1 dodatkowy PROMOCJA
Ta oferta jest jednorazowa - nie zmarnuj tej okazji ! SKORZYSTAJ Z PROMOCJI !
Kategorie produktów
Omega-Health-Care

Omega-Health-Care

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Poczta Polska paczka piorytetowa - 10,00 zł
Przesyłka pocztowa pobraniowa - 15,00 zł

Numer katalogowy: P4004

Stan magazynowy: 1000 szt.

PKWiU: 10.89.19.0

Cena: 105,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 105 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Olej ryby i olej z wiesiołka
nienasycone kwasy tłuszczowe DHA, EPA i GLA.

OMEGA HEALTHCARE
90 kapsułek

Składniki:
 Olej rybi (źródło kwasów EPA i DHA), żelatyna spożywcza (kapsułka), olej roślinny, olej z wiesiołka dwuletniego (źródło kwasu GLA), przeciwutleniacz: DL-alfa-tokoferol

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 są niezbędnym składnikiem pokarmowym, gdyż organizm nie jest w stanie sam ich syntezować. Regulują one pracę układu nerwowego, hormonalnego, sercowo-naczyniowego, systemu odpornościowego a także kontrolują gospodarkę cukrową i tłuszczową w organizmie.


Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z serii Omega-3 i Omega-6 wchodzą w skład fosfolipidów budujących błony biologiczne każdej żywej komórki. Na powierzchni błon biologicznych znajdują się niezliczone enzymy, receptory, kanały i pompy jonowe czyli białka warunkujące prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w komórce, a ich funkcjonalność i efektywność działania zależy od warunków panujących w błonie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 regulują płynność błony, a tym samym wspomagają działanie niemal wszystkich białek zagnieżdżonych w dwuwarstwie lipidowej błony komórkowej. Jeśli kwasy tłuszczowe ulegną uwolnieniu z fosfolipidów błony to wykorzystywane są do syntezy lokalnie działających hormonów tkankowych – eikozanoidów lub uczestniczą w kaskadach przekazywania informacji wewnątrz komórki, a nawet bezpośrednio wpływają na ekspresje wielu genów. Eikozanoidy regulują m.in. przepływ krwi przez naczynia krwionośne, modyfikują odpowiedź zapalną i immunologiczną oraz funkcje płytek krwi, wpływają na prawidłową pracę nerek oraz zwiększają barierę ochronną komórek wyściełających przewód pokarmowy. Aspiryna i inne leki przeciwzapalne hamują syntezę eikozonaidów przez co mogą uszkadzać śluzówkę żołądka prowadząc nawet do krwawiących wrzodów i perforacji.
 Do najważniejszych kwasów tłuszczowych Omega-3 należą EPA i DHA, które występują głównie w olejach rybich i tranie, a także w mniejszych ilościach w algach morskich, żółtkach jaj i mięsie czerwonym. W organizmie człowieka zachodzi synteza tychże substancji z kwasu tłuszczowego ALA (siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy), lecz jest ona bardzo nieefektywna. Suplementacja diety kwasami EPA i DHA wydaje się być koniecznością zważywszy na fakt niskiego spożycia ryb o owoców morza, zubożenia żywności w kwasy Omega-3 oraz niewydajną endogenną syntezę. Kwasy tłuszczowe Omega-6 to głównie LA, ARA i GLA. Uznano, że są one przeciwstawne w działaniu do kwasów Omega-3, lecz w niektórych sytuacjach wzmacniają oraz uzupełniają ich pro-zdrowotne właściwości. W przeciwieństwie do LA i ARA kwas GLA (olej z wiesiołka dwuletniego, ogórecznik, pestki czarnej porzeczki, olej konopny) bardziej przypomina w działaniu kwasy Omega-3 niż Omega-6, gdyż hamuje nadmierną agregację płytek krwi, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz silnie wytłumia stany zapalne w organizmie. Jest on prekursorem syntezy bardzo silnie działającego hormonu tkankowego PGE1

EPA+DHA+GLA to klucz do pełnej ochrony organizmu
 Synteza samego GLA oraz bioaktywnych metabolitów GLA ulega zahamowaniu podczas niekontrolowanego przyjmowania kwasu EPA i DHA. Istnieje wtedy ryzyko wystąpienia niedoboru GLA i jego pochodnych. Z drugiej zaś strony EPA zwiększa syntezę PGE1, dzięki czemu potęguje fizjologiczne działanie kwasu GLA. Nadmierna i długotrwała podaż samego GLA (bez kwasów Omega-3) grozi akumulacją niekorzystnych, pro-zapalanych i pro-zakrzepowych kwasów Omega-6 w komórce oraz obniża stężenie EPA w fosfolipidach błon komórkowych. Zatem tylko jednoczesne przyjmowanie EPA/DHA wraz z GLA zapewnia harmonię w syntezie odpowiednich pro-zdrowotnych bioaktywnych cząsteczek oraz nasila wzajemne korzystne oddziaływanie kwasów tłuszczowych na komórki w organizmie.
 Terapia kombinowana jest powszechnie stosowana w przypadku wielu schorzeń i tak dla przykładu połączenie EPA, DHA i GLA przynosi ogromne korzyści w łagodzeniu symptomów ADD i ADHD u dzieci. Jednoczesne zażywanie EPA i GLA poprawia biochemiczne i kliniczne parametry stanu zdrowia w przebiegu zespołu ostrej niewydolności oddechowej. Ponadto suplementacja diety kwasami GLA, EPA oraz wapniem znacznie lepiej leczy i zapobiega osteoporozie niż stosowanie samego wapnia. U pacjentów astmatycznych jednoczesne podawanie EPA i GLA powodowało znaczące obniżenie się mediatorów stanu zapalnego, które wywołują ataki astmy. Ostatnie badania pokazały, że mieszanka EPA, DHA i GLA aż o 43% zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.

Sylwetka i ilość tłuszczu w organizmie
 Olej rybi, pomimo że jest skoncentrowanym źródłem energii, korzystnie wpływa na poziom tkanki tłuszczowej w organizmie i zapobiega otyłości. Wyższe spożycie kwasów Omega-3 wiąże się z korzystniejszym BMI, mniejszym obwodem bioder i pasa. Kwasy tłuszczowe Omega-3 znacząco zmniejszają gromadzenie się tłuszczu w trakcie stosowania wysokotłuszczowej i bogato cukrowej diety, a także przyśpieszają utratę masy ciała i poziomu tkanki tłuszczowej podczas stosowania diet odchudzających - niskokalorycznych.

 U osób nie odchudzających się kwasy Omega-3 zapewniają utrzymania stałej masy ciała. Dodatkowo bez potrzeby ograniczania zjadanych kalorii i zwiększania aktywności fizycznej oraz przy zachowaniu dotychczasowej masy ciała suplementacja kwasami Omega-3 może spowodować:
spadek całkowitej zawartości tłuszczu,
spadek zawartości tłuszczu w jamie brzusznej,
zmniejszenie się średnicy komórek tłuszczowych w tkance podskórnej,
zachowanie beztłuszczowej masy mięśniowej.
 Kwasy tłuszczowe Omega-3 drastycznie pobudzają spalanie kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz ograniczają syntezę enzymów związanych z tworzeniem zapasowych cząsteczek tłuszczu. Ponadto zwiększone spożycie tłuszczu rybiego wywołuje zmiany w ekspresji genów, które przypominają stosowania niskoenergetycznych diet.

Korzystne dla sportowców
 Wiele efektów fizjologicznych wywołanych przez regularną aktywność fizyczną przypomina zmiany jakie można osiągnąć podczas stosowania kwasów tłuszczowych Omega-3. Zarówno ćwiczenia fizyczne jak i EPA/DHA powodują:
wzrost utleniania kwasów tłuszczowych,
zwiększoną syntezę enzymów antyoksydacyjnych – obrona przed stresem oksydacyjnym,
wzrost wrażliwości na działanie insuliny oraz ochronę przed wysokim poziomem cukru we krwi,
wzrost tempa spoczynkowej przemiany materii,
indukcja syntezy tlenku azotu,
poprawę samopoczucia i mniejsze ryzyko depresji,
poprawę pracy serca, spadek tętna i zmniejszone ryzyko arytmii,
mniejszą agregację płytek krwi i lepkość krwi, poprawę parametrów fibrynolizy,
obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu
obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie i ryzyka otyłości brzusznej,
zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie,
zwiększenie gęstości tkanki kostnej i zachowanie masy mięśniowej.
 Kwasy tłuszczowe Omega-3 wspomagają metabolizm wysiłkowy i poprawiają wydolność sportowca, gdyż zwiększają dowóz tlenu do mięśnia sercowego a tym samym usprawniają pracę serca w trakcie dużego wysiłku fizycznego. Zwiększają one także elastyczność i plastyczność krwinek czerwonych, co umożliwia im efektywniejsze “przeciskanie się” przez drobne naczynia włosowate.

 Kwasy tłuszczowe Omega-3 wraz z kwasem GLA wykazują silne działanie terapeutyczne w przypadku astmy wysiłkowej u narciarzy biegowych, kolarzy i innych przedstawicieli sportów wytrzymałościowych – trenujących w ekstremalnych warunkach atmosferycznych. Nadmierna produkcja wolnych rodników oraz mikrouszkodzenie włókien mięśniowych w trakcie i po zakończeniu intensywnego treningu wywołują chroniczny stan zapalny, który objawia się silnymi bólami mięśni, ograniczeniem ruchomości kończyn i zmęczeniem. Olej rybi ogranicza stan zapalny i jest wskazany w trakcie regeneracji powysiłkowej w celu zmniejszenia skutków wywołanych przez zapalne uszkodzenia struktury mięśni, tkanki łącznej i stawów.

Układ sercowo-naczyniowy
 Kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6 można uznać za uniwersalną tabletkę na problemy z sercem, gdyż działają przeciwzapalnie i rozrzedzającą na krew jak aspiryna, obniżają ciśnienie i cholesterol, regulują poziom cukru oraz działanie insuliny jak nowoczesne leki przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe. Do najważniejszych efektów terapeutycznych i mechanizmów działaniu w przebiegu chorób sercowo-naczyniowych należą:
działanie antyarytmiczne w przypadku np. epizodów niedokrwienia czy też silnego stresu,
spowalnianie pracy serca (ilości uderzeń na minutę) – mniejsze zużycie się organu,
zapobieganie nagłej śmierci sercowej w sytuacji rozległego zawału,
stabilizacja płytki miażdżycowej aby nie uległa oderwaniu się i nie zablokowała światła naczynia krwionośnego w sercu lub mózgu,
hamowanie agregacji i aktywacji płytek krwi – rozrzedzenie krwi i zapobieganie udarom niedokrwiennym mózgu i zawałom serca,
obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
znaczące obniżenie poziomu trójglicerydów w surowicy krwi,
ograniczenie stanu zapalnego w naczyniach krwionośnych
opóźnienie/zahamowanie procesu tworzenia się blaszki miażdżycowej,
zwiększenie poziomu HDL-C czyli „dobrego” cholesterolu.
 Uważa się, że kwasy Omega-3 mogą także podnosić poziom „złego” cholesterolu LDL-C, jednakże okazuję się, że zwiększają one jego wielkość i zmniejszają wrażliwość na patogenną modyfikacje. Niewielki wzrost poziomu LDL-C nie jest szkodliwy, gdyż jego wielkość i niska podatność na utlenienie zabezpiecza przed wnikaniem tej cząsteczki do ściany naczyń i tworzeniem się złogów tłuszczowo-wapiennych w arteriach.

Układ kostno-stawowy
 Badania pokazały, że kwasy EPA i GLA ułatwiają akumulację wapnia w kościach oraz hamują procesy kataboliczne w tkance kostnej. Suplementacja diety tymi kwasami znacząco poprawia mineralizację i wytrzymałość mechaniczną kości oraz chroni przed osteoporozą. Olej rybi wpływa korzystnie na procesy zapalne zachodzące w przyzębiu i dziąsłach, dzięki czemu redukuje utratę zębów związaną z wiekiem i paradontopatiami.
 Połączenie EPA/DHA z GLA ogranicza ból, poprawia funkcje stawów w spoczynku i w trakcie wysiłku fizycznego podczas uszkodzenie przyczepów mięśni stożka rotatorów oraz innych przewlekłych tendopatii.
 Kwasy Omega-3 uśmierzają ból i zapalenie w przypadku zwyrodnień dysków kręgowych. Ograniczają także stan zapalny i aktywność enzymów degradujących macierz stawową w przebiegu osteoartrozy. Są zatem wskazane w przypadku leczenia wszelkiego rodzaju chorób degeneracyjnych stawów działając jak leki modyfikujące przebieg choroby zwyrodnieniowej stawów.
 Połączenie EPA, DHA z GLA przynosi ogromną ulgę cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, gdyż pozwala znacząco zredukować ilość przyjmowanych leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych, uśmierza ból, zmniejsza opuchliznę, tkliwość i poranną sztywność stawów.

Wskazania neurologiczne i psychiatryczne
 Kwas DHA jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przez co wpływa na: wzrost poziomu IQ, poprawę pamięci i zdolności uczenia się, koncentrację oraz samopoczucie psychiczne. DHA można uznać za pigułkę antystresową, gdyż powoduje aż 30%-ową redukcję poziomu noradrenaliny w osoczu krwi. Kwasy tłuszczowe Omega-3 zmniejszają agresję werbalną, gniew i niepokój wywołany przez sytuacje stresowe np. egzaminy. Wpływają także na inicjację i utrzymanie zdrowego i głębokiego snu. DHA zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym takim jak: demencja starcza czy też choroba Alzheimera. Wraz z GLA wspomaga terapię zaburzeń behawioralnych u dzieci - attention deficit disorder (ADD) oraz attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). W przypadku chorób psychiatrycznych kwasy Omega-3 i Omega-6 chronią przed i leczą depresje, depresje okołoporodową, dwubiegunową chorobę afektywną, schizofrenie.
 Skuteczne są także w przypadku bólów menstruacyjnych, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, bólów migrenowych oraz wspomagają leczenie jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa).

Układ odpornościowy i choroby autoimmunologiczne
 Starzenie się organizmu oraz zachodni styl życia obniżają odporność organizmu przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym i jednocześnie nasilają chroniczny stan zapalny z tendencją do autoagresji. Kwasy tłuszczowe omega-3 regulują działanie „rozchwianego” i nieudolnego układu odpornościowego, dzięki czemu z jednej strony stymulują białe krwinki do walki z patogenami, a z drugiej strony tłumią nadmierną reakcję zapalną i autoimmunologiczną, przez co ograniczają lub zapobiegają trwałemu uszkodzeniu tkanek. Do chorób o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym, w których stwierdzono skuteczność terapeutyczna kwasów tłuszczowych Omega-3 (wraz z GLA), należą:
reumatoidalne zapalenie stawów,
nieswoiste zapalenie jelita grubego,
toczeń układowy,
toczniowe zapalenie nerek,
IgA nefropatia,
Łuszczyca,
alergie pokarmowe i wziewne,
astma oskrzelowa,
zespół Sjögrena.

Nowotwory
 EPA, DHA i GLA wykazują wielotorowe działanie przeciwnowotworowe, gdyż hamują rozwój nowotworów na poziomie promocji, progresji i metastazy (przerzutów odległych). Są bardzo skuteczne w przypadku profilaktyki oraz wspomagania leczenia guzów piersi, czerniaka złośliwego, raka jelita grubego i nowotworów prostaty. Na poziomie molekularnym indukują proces apoptozy czyli samobójstwa komórek nowotworowych i jednocześnie hamują namnażanie się kolejnych transformowanych komórek. Ponadto ograniczają rozwój nowych naczyń krwionośnych, dzięki czemu są w stanie „zagłodzić” raka oraz mogą pobudzić różnicowanie się komórek co zmniejsza inwazyjność guzów. Wpływają także na poprawę jakości i długości życia pacjentów onkologicznych, gdyż zapobiegają masywnej utracie masy ciała w przypadku np. raka trzustki oraz wspomagają radio- i chemioterapię, gdyż zwiększają wrażliwość komórek nowotworowych na działanie promieniowania jonizującego i wielu powszechnie stosowanych cytostatyków.

Zdrowie skóry
 Wiele uszkodzeń komórek skóry wywołanych przez długotrwałą ekspozycje na promieniowanie UV można znacząco ograniczyć poprzez podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy te stanowią wewnętrzną ochronę w trakcie opalania i zmniejszają objawy poparzenia słonecznego, a także pozwalają dłużej i bezpieczniej przebywać na słońcu. Połączenie EPA, DHA i GLA powinno stanowić terapię pierwszego rzutu w przypadku fotodermatoz czyli uczulenia na słońce, trądziku, łuszczycy, oraz egzemy.

Wątroba
 Kwasy tłuszczowe Omega-3 zapewniają sprawną cyrkulację krwi w miąższu wątrobowym (nawet w przypadku włóknienia i częściowej marskości wątroby), zapobiegają stłuszczeniu narządu w przypadku niealkoholowego stłuszczenia wątroby, cukrzycy, syndromu metabolicznego i otyłości. Ograniczają także stan zapalny i spowalniają włóknieniu wątroby wywołane przez toksyny, wirusy, zatrzymanie odpływu żółci, niedokrwienie. Na oddziałach gastroenterologicznych i hepatologicznych podaję się oleje rybie w przypadku: dysfunkcji i uszkodzenia wątroby związanego z żywieniem pozajelitowym, rozległych operacji gastrologicznych, wstrząsu septycznego. Kwasy tłuszczowe mogą także pomóc pacjentom cierpiącym na autoimmunogiczne zapalenie wątroby, pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych, pierwotna marskość żółciową a nawet hepatocellular carcinoma.

Nerki
 Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają na poprawę parametrów hemodynamicznych pracy nerek, czyli warunkują lepszy przepływ krwi oraz zapewniają wydajniejszą filtrację kłębuszkową. Mogą także spowalniać postęp destrukcji miąższu nerkowego, gdyż hamują stany zapalne i procesy włóknienia. Bardzo istotnym efektem terapeutycznym stosowania EPA i DHA u pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek jest zmniejszenie wydalania białka wraz z moczem, które uszkadza nefrony i potęguje postęp choroby. Stwierdzono wzrost współczynnika przesączania kłębuszkowego (GFR) oraz zmniejszoną ilość wydalanego białka z moczem u pacjentów nefrologicznych po zastosowaniu diety wysokobiałkowej suplementowanej kwasami tłuszczowymi Omega-3. Ponadto EPA ogranicza wydalanie wapnia z moczem co może mieć istotne znaczenie w terapii i profilaktyce kamicy nerkowej i wapnicy nerek. Najczęstszym wskazaniem do suplementacji kwasami Omega-3 jest wystąpienie następujących jednostek chorobowych:
IgA nefropatii,
Toczniowego zapalenia nerek,
zapalenia nerek związanego z przyjmowaniem niektórych leków nefrotoksycznych
przeszczepu nerek.
Oczy
 W siatkówce, podobnie jak w układzie nerwowym, znajduje się duża ilość kwasów tłuszczowych DHA. Suplementacja tymi kwasami zapobiega lub spowalnia wystąpienie degeneracji plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Choroba ta jest obecnie najpowszechniejszą przyczyną ślepoty w starzejącym się społeczeństwie. Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega-3 wyrównują ciśnienie w gałce ocznej dzięki czemu pozwalają łagodzić objawy i wspomagają terapię jaskry.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 50 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Napisz recenzję
Pozostałe produkty z kategorii
Glucosamin

Glucosamin

89,00 zł